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Frequently Asked Questions 
 
Q: How deep does a well need to be? 
A: The well must be deep enough to meet the conditions set in paragraphs 3ai through 
3aiii of the draft policy 
 
Q: What is the depth to the aquifer? 
A: This varies greatly within Argyle Canyon. In some place the water may be 
encountered very close to the surface. In other places, water may not be encountered at 
all. Given the nature of the geology underlying the canyon, a definitive answer is not 
possible. 
 
Q: Are there plans for a more extensive study? 
A: Given the limited nature of the resource and uses in Argyle Canyon, the State 
Engineer has determined that his limited study resources are best placed in areas of the 
state where the need is much greater and much more pressing. 
 
Q: What is the allowable parcel size? 
A: The allowable parcel size is determined by the size of any individual parcel that has 
been platted and approved by the county at the time the policy is adopted. 
 
Q: What if someone put in a pipe without an approved application? 
A: Any person diverting water from a natural source, without the approval of the State 
Engineer, is committing an illegal act and is subject to prosecution and the penalties 
prescribed by law. 
 
Q: What about illegal diversions? 
A: The State Engineer will deal with illegal diversions as part his enforcement power; 
commensurate with the resources he has available. 
 
Q: What constitutes an illegal diversion? 
A: Any person diverting water from a natural source without the approval of the State 
Engineer is committing an illegal act and is subject to prosecution and the penalties 
prescribed by law. 
 
Q: What is the limit of the resource? 
A: Given the very limited amount of hydrologic data available on Argyle Canyon, the 
limit of the resource (aka safe yield) is not known at this time. In an effort to collect such 
data, a metering requirement is proposed in paragraph 7 of the draft policy. 
 
Q: Can there be multiple filings on a single source? 



A: Yes, provided the source is capable of producing a volume of water sufficient for the 
uses under those filings. 
 
Q: Can a small amount of water be used from a pipe? 
A: From a legal standpoint, all uses of water from a source require a water right. 
However, case law allows the use of very small amounts for itinerant users such as 
hikers, wandering livestock, etc. 
 
Q: What if the transfer documents are vague about my water right? 
A: An approved or perfected water right is considered to be appurtenant to the land it 
serves unless it is specifically exempted in the transferring deed. The State Engineer 
recommends that all water right transfers be explicitly included, by water right number, 
in any transferring documents. 
 
Q: What constitutes forfeiture? 
A: Forfeiture is the failure to use the water right for five consecutive years. 
 
Q: Are all lots allowed to file for a water right? 
A: Only those lots platted and approved by the county at the time of the adoption of the 
policy and which meet the location criteria in paragraphs 3aiv, 3av, and 3b are eligible 
for the filing of an Application to Appropriate Water. All others must obtain water by 
purchasing a valid, existing water right within Argyle Canyon and filing an Application 
to Segregate a Water Right and Application for Permanent Change of Water. 
 
Q: Can we file for a water source on another person’s property? 
A: Yes, provided the other person has consented and the appropriate easements and 
rights-of-way are obtained. 
 
Q: Our family has been using this water since the late 19th century, but no filing has 
ever been made. Can we still use the water? 
A: In cases such has this, the law allows the filing of a Diligence Claim with the State 
Engineer to record such water uses as may have originated prior 1903 from a surface 
source. In the case of a ground water use originating prior to 1935, an Underground 
Water Claim may be filed. 
 
Q: Under the proposed criteria for siting wells and development of isolated springs 
there are buffer zone requirements. How do we know if we meet the requirements? 
A: For this, it may be best to seek the professional opinion of licensed engineer, a 
registered land surveyor, or other who specializes in land measurements. 


